De woningmarkt van Amstelveen anno 2021

woningmarkt Amstelveen

Het lijken gouden tijden voor makelaars in Amstelveen. Op bijna ieder huis wordt meer geboden dan de vraagprijs, en hogere huizenprijzen betekent ook een hoger courtage bedrag voor de Amstelveense makelaar. Maar zijn het ook werkelijk gouden tijden anno 2021? 

Makelaardij Amstelveen

Het zijn zeker geen ‘gouden tijden’ voor de gemiddelde makelaardij in Amstelveen. En wel om de simpele reden dat er te weinig beschikbare huizen zijn en teveel makelaars. Kijk naar de  ramen van makelaars in Amstelveen, en je ziet dat ze volhangen met advertenties van Amstelveense koopwoningen. Maar deze ook bezichtigen is er vaak niet meer bij! Het getoonde aanbod is simpelweg allemaal al verkocht: oude advertenties en oud aanbod dus.

Woningnood in Amstelveen

Amstelveen heeft de bedenkelijke eer om na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam te staan in een landelijke lijst van gemeenten met grote woningnood. Alles wordt werkelijk uit de kast getrokken om die woningnood op te heffen. Zo wil ook de gemeente Amstelveen haast maken met de bouw van nieuwbouwwoningen.

Populaire Amstelveense wijken

Maar daarmee is helaas de luide roep om extra Amstelveense woningen nog niet verholpen en dus rijzen de huizenprijzen in Amstelveen ook nog steeds de pan uit. Een gemiddelde woning in een populaire Amstelveense wijk zoals Bovenkerk, Elsrijk of Randwijck stijgt zomaar per duizend euro per week (!) in prijs. En niet alleen de prijzen in de goede wijken stijgen, ook de woningen in mindere wijken stijgen als een gek. Op jaarbasis gaan de prijzen zo’n 15 a 20 procent omhoog, en daar is door Amstelveners niet tegenop te sparen.

Waaraan verdienen makelaars in Amstelveen?

Een makelaar verdient pas geld bij de aankoop of verkoop van een pand en we weten dus dat er een tekort aan woningen is. Makelaars in Amstelveen verdienen uiteraard wel middels advies en taxaties, maar dat is lang niet voldoende om een heel kantoor van draaiende te houden. Ook in een relatief kleine vastgoedmarkt als Amstelveen zijn relatief veel concurrenten en de meeste verkopers gaan een aantal makelaars langs om te kijken wie voor hen de beste voorwaarden biedt.

Tegen welke problemen lopen woningzoekers aan?

Door de overspannen Amstelveense woningmarkt verdwijnt soms het plezier in het zoeken naar een geschikt huis, constateren onze makelaars. Ook zien zij dat kopers veel sneller tevreden zijn met een woning. Ook die reden is simpel: er zijn amper woningen, dus als mensen een huis zien, willen ze die hebben. Je ziet mensen daardoor ook op huizen bieden waar ze op een rustige woningmarkt niet op geboden zouden hebben. En is die lage rente een ramp of een zegen?

Ouders helpen in de strijd tegen stijgende huizenprijzen

De gemiddelde huizenprijzen in Amstelveen stijgen zo snel dat veel kopers aankloppen bij familie. In meer dan de helft van de transacties zien makelaars dat kopers het huis bemachtigen met financiële steun van familie. Vooral ouders zetten hierbij de overwaarde van hun eigen koophuis in om hun kinderen een steuntje in de rug te geven voor de aankoop van een appartement in Amstelveen.

Nieuwbouwprojecten kunnen problemen verzachten

Kortom, als het aan onze makelaardij ligt, is deze bizarre tijd op de Amstelveense woningmarkt ook snel voorbij. Net zoals in andere populaire gebieden in de Randstad is de markt gewoon veel te overspannen. Dat maakt het werk van een makelaar, anders dan vaak wordt gedacht, zeker niet makkelijker. En er blijven teveel teleurgestelde woningzoekers achter. Laten we daarom hopen dat de geplande nieuwbouwprojecten snel voor verlichting kunnen zorgen.