bovenkerk amstelveen

Bovenkerk

Of je fijn woont in een wijk, heeft niet alleen met uw huis te maken, maar vooral met de buurt. Makelaar Amstelveen licht daarom alle buurten toe, met op deze pagina: Bovenkerk.

Bovenkerk had altijd al een eigen karakter in Amstelveen. Bovenkerk is dan ook een hechte gemeenschap, waar je nog echt het dorpsgevoel terugvindt. Rond 2005 kwamen ook mensen ‘van buiten’ de wijk in, omdat er tussen 2005 en 2011 nieuwbouw in Bovenkerk is gecreëerd.

Waarom is Bovenkerk populair in Amstelveen?

Je hoeft maar één blik op Google Maps te werpen, om te begrijpen waarom Bovenkerk zo populair is: de ligging. Stadshart Amstelveen is op fietsafstand en het Amsterdamse Bos is 2 minuten wandelen.

Bovenkerk geschiedenis

Tot 150 jaar geleden was Bovenkerk een heel klein lintdorp dat was ontstaan door afgravingen van veen. In 1883 werd de markante St. Urbanuskerk gebouwd aan de Noorddammerlaan, wat ook nu nog een herkenningspunt is. De kerk is ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook het Amsterdamse Centraal Station en het Rijksmuseum ontwierp; niet de minste van zijn tijd dus.

Aan het begin van de twintigste eeuw werden spoorlijnen naar Aalsmeer en Uithoorn aangelegd. In deze periode werd ook de eerste sociale woningbouw genaamd St. Urbanuspark gerealiseerd. In de periode net na de oorlog is het grootste deel van de wijk gebouwd met veel eengezinswoningen in gesloten bouwblokken. Hierdoor waren veel straten smal en onaantrekkelijk voor tegenwoordig.

Nieuwbouw in Bovenkerk

Daarom is rond 2005 dit deel van de wijk gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw van moderne eengezinswoningen en appartementen. De meeste nieuwbouwwoningen zijn in de koopsector gerealiseerd en vele Amsterdamse én Amstelveense gezinnen hebben hierdoor hun weg gevonden naar Bovenkerk.

Bedrijven en winkels in Bovenkerk

Een deel van Bovenkerk bestaat uit een bedrijventerrein, waar een aantal grotere winkels gevestigd is. Een groot gedeelte daarvan zijn winkels voor de inrichting van huis en tuin, dus het is niet zo vreemd dat veel bewoners hun tuintje piekfijn voor elkaar hebben. Je vind er mooie lokale concepten als ook Kwantum, Praxis, Beds & Bedding en één van de grotere Albert Heijn filialen.

Kinderdagverblijven en scholen in Bovenkerk

Kinderdagverblijven ‘t Eigen Wijsje en KinderRijk hebben lokale vestigingen in Bovenkerk.
Ook zijn er ’t KinderAtelier en KinderRijk als BSO’s in de wijk gevestigd. KinderRijk is overigens gevestigd in hetzelfde gebouw als openbare basisschool de Westwijze, waar meertalig onderwijs wordt gegeven. Voor middelbare scholen kun je uitstekend terecht in de direct omliggende wijken.