Wat is de vierkante meter prijs in Amstelveen?

prijzen amstelveen

De vierkante meter prijs in Amstelveen was op 1 januari 2022 exact 5.359 euro. Maar ja, dat is de gemiddelde vierkante meter prijs, en daar heb je eigenlijk helemaal niets aan. Want de vierkante meter prijs van een populair huis van 100m2 in een gewilde wijk zoals Elsrijk ligt een stuk hoger dan een relatief groot huis van 170m2 in ‘gemiddelde wijken’ als Middenhoven of Waardhuizen.

vier kante meter prijs Amstelveen

Amstelveens vierkante meter prijs voorbeeld

Om privacy redenen laten we het adres even in het midden, maar dit is een goed voorbeeld van een gewilde woning in Amstelveen. Dit schattige hoekhuis van 100m2 in Elsrijk is eind 2021 verkocht voor 900.000 euro. De vraagprijs was 750.000 euro. Hiermee komt de vierkante meter prijs op 9.000 euro, een stuk hoger dus dan het gemiddelde van 5.359 euro!

vierkante meter prijs voorbeeld

Nu is dit wel een extreem geval, de woning was recent gerenoveerd, smaakvol ingericht en tevens een hoekhuis met een tuin die veel privacy biedt. Zo’n woning wil iedere makelaar wel verkopen, want hiervoor kun je zomaar 50 of 100 bezichtigingen krijgen met natuurlijk geweldig veel prachtige biedingen. Daardoor is de kans ook dat er flink wordt overboden, en dat was in dit geval met 150.000 hoger dan de vraagprijs ook zeker het geval.

Welke factoren bepalen de vierkante meter prijs?

Locatie, locatie, locatie: ook (juist) in Amstelveen

Het aloude adagium is ook in Amstelveen niet anders. Wil je wonen tussen lokale Amstelveners in een schattig jaren ’30 huis in Elsrijk of liever tussen anonieme expats in Westwijk? Het antwoord ligt voor de hand, en waar meer vraag naar is, is ook een hogere vierkante meter prijs van toepassing.

Type woning

Een hoekwoning is gewilder dan een tussenwoning en een twee-onder-een-kap woning is weer gewilder dan een hoekwoning, dat is simpel. En ook bij appartementen heb je allerlei factoren die de prijs bepalen, zoals de ligging in het gebouw en het type gebouw. Is het een jaren ’60 flat (waar je er in Amstelveen veel van hebt) of een recent flatgebouw van 20 jaar of jonger met meer wooncomfort?

Onderhoud

Een mooi onderhouden woning levert meer op, en is deze recent gerenoveerd dan al helemaal. De kopersgroep in Amstelveen zijn mensen die graag hun koffers pakken en verhuizen, en het aanbod kant-en-klare woningen is in onze gemeente beperkt. In het Oosten van Nederland wonen eenmaal meer doe-het-zelvers dan hier in Amstelveen.

Referentiepanden

Makelaar Amstelveen kijkt uiteraard ook naar andere (vergelijkbare) woningen in de buurt. De verkoopwaarde van referentiepanden heeft invloed op de waarde van een huis. We tonen aan onze klanten vaak de top vijf panden die het belangrijkst zijn voor de vierkante meter prijs van een huis

Energielabel

In theorie zou een woning met energielabel A of B gemiddeld € 6.000,- meer opleveren en ruim een maand korter in de verkoop staan dan woningen met een lager energielabel zoals F of G. Maar in de huidige oververhitte woningmarkt in Amstelveen zal dit op dit moment geen enkel effect hebben: mensen zijn überhaupt al blij om een woning te bemachtigen.

Tip: Neem een aankoopmakelaar!

Zoals je ziet is het nog niet zo simpel als leek om de vierkante meter prijs te bepalen. Grotere woningen hebben een relatief lagere vierkante meter prijs, en mensen zijn tegenwoordig bereid om ver te gaan voor een woning op een droomlocatie, aangezien deze al helemaal schaars zijn. Hoe je toch een droomhuis voor een relatief betaalbare prijs bemachtigt? Maak kennis met een zeer goed ingevoerde lokale aankoopmakelaar in Amstelveen.