Waarom de huizenprijzen in Amstelveen pijlsnel stijgen

huizenprijzen-amstelveen

Wie een huis zoekt in Amstelveen zal het zijn opgevallen: het is, ondanks de hoge huizenprijzen in Amstelveen, dringen geblazen met kijkers. De reden hiervoor is eenvoudig: woningtekort en een extreem lage hypotheekrente, die overigens blijft dalen. Waarom wij denken dat juist in Amstelveen de huizen extra gewild blijven legt onze aankoopmakelaar in Amstelveen graag uit.

Makelaars en politiek: “Bouwen, bouwen, bouwen!”

Je hoort aan alle kanten, van makelaars tot aan de politiek, dat er meer huizen moeten worden gebouwd. Ook wordt steeds vaker toestemming gegeven om kantoorlocaties om te vormen naar woonlocaties. Prachtige initiatieven, maar dit levert geen extra woonhuizen met een tuintje op, want op kantoorlocaties kun je alleen appartementen creëren.

Waarom bouwgrond in Amstelveen schaars is

Voorts is het zo dat Amstelveen niet of nauwelijks extra bouwgrond kan uitgeven. Enerzijds omdat Amstelveen het groen graag groen wil houden (denk aan de polders) en anderzijds omdat onze gemeente is ingebed tussen Schiphol en Amsterdam. Door de vliegroutes en bijbehorende regelgeving kan hierdoor ook amper worden bijgebouwd.

Amstelveen steeds gewilder bij Amsterdammers

Lang verhaal kort: ja, appartementen kunnen nog aan de lokale woningvoorraad worden toegevoegd, maar dat is niet wat de meeste mensen zoeken. Zeker de pandemie heeft laten zien wat de waarde van een eigen huis mét tuin is. Tevens is Amstelveen een gewilde plek voor vele Amsterdamse gezinnen die meer rust en ruimte zoeken.

Bijna geen nieuwe gezinswoningen mogelijk

Doordat gezinswoningen niet of nauwelijks aan de lokale woningvoorraad kunnen worden toegevoegd, voorspellen wij dat dit ‘het nieuwe goud’ wordt. Zelfs eenvoudige huizen in de juiste buurten (tussen de A9/Stadshart en Amsterdam-Zuid) zullen volgens ons een extra harde prijsgroei vertonen. Denk hierbij (vooral) aan Elsrijk, Randwijck en ook Bovenkerk gezien de ligging nabij het Amsterdamse bos.

Klushuizen in Amstelveen: een slimme investering!

Omdat mooie kant-en-klare huizen niet meer voor het grijpen liggen zullen ook de oude klushuizen erg in populariteit groeien. Zo werd recentelijk in Elsrijk een klushuis verkocht (van binnen volledig jaren ’60 en uitgeleefd) voor meer dan €720.000 terwijl de vraagprijs op €650.000 was gesteld.

Reken er nog €180.000 verbouwingskosten bij en je zult zien dat zelfs een klushuis richting de €900.000 kost in verbouwde staat. Dat is veel geld. Toch? Wel, nu was verderop in de straat een paar dagen terug een vergelijkbaar ‘af’ huis verkocht voor bijna €1.200.000 – dus wie niet opziet tegen een verbouwing heeft zomaar een kwart miljoen verdiend.