Waait IJburgs concept over naar Amstelveen?

IJburg Amsterdam

Gaan makelaars in Amstelveen deze trend ook in onze gemeente zien om de nieuwbouw aan te jagen? Amsterdam wil namelijk dat over 20 jaar van alle nieuwbouw zo’n 10% bestaat uit wooncoöperatie-projecten. Dit zijn nieuwbouwprojecten waarbij huizen door de bewoners gezamenlijk worden betaald en gerealiseerd.

De Warren op IJburg

In de wijk IJburg ging onlangs het allereerste nieuwbouw-wooncoöperatieproject in Amsterdam van start genaamd De Warren. Volgens een toekomstig bewoner was het geen makkelijk project. Als allereerste nieuwbouw-wooncoöperatie moesten de bewoners veel zelf uitvinden en uiteraard ook zelf de financiering regelen. Toch zeggen de bewoners blij te zijn met het voorwerk, waarmee ze het voor initiatieven in andere steden makkelijker hebben gemaakt.

Wethouder Bouwen en Wonen blij

Tegenover de stadszender zegt de wethouder Ivens van Wonen en Bouwen blij te zijn dat het project is gestart. Hij ziet echter wel dat de financiering van zulke bouwprojecten behoorlijk lastig is. Banken willen namelijk maximaal 70% van het totaalbedrag lenen, wat betekent dat de toekomstige bewoners die andere 30% cash moeten hebben liggen.

Amsterdam stelt fonds beschikbaar

Daarom wil de gemeente Amsterdam nieuwe projecten in de toekomst 20% van het totaalbedrag lenen, waardoor het voor nieuwe initiatieven een stuk makkelijker wordt aangezien zij dan nog maar zelf 5 tot 10% van het bedrag hoeven in te brengen. Amsterdam stelt hiervoor een fonds beschikbaar van in eerste instantie 20 miljoen euro.

Aanvullende lening

Hieruit kunnen de nieuwe wooncoöperaties geld lenen voor het opstellen van het plan en als aanvullende lening bovenop de lening van de bank. De gemeenste stelt wel dat leden met de nieuwe regeling minstens 5% van het totaal. Wel moeten leden nog altijd minimaal vijf procent van het totaalbedrag zelf inbrengen en uit het fonds van de gemeente kan per woning maximaal 50.000 euro worden geleend.

Ook interessant voor Amstelveen

Op 8 juli a.s. wordt het plan voor het fonds besproken in de Amsterdamse gemeenteraad. We zijn erg benieuwd hoe de ideeën uitpakken, maar duidelijk is wel dat het wellicht ook voor Amstelveen een aantrekkelijk idee kan zijn.