Tuchtrechtsysteem voor Amstelveense makelaardij?

tuchtrechtsysteem makelaardij Amstelveen

Als het makelaarsverenigingen NVM en VBO ligt, zou er een tuchtrechtsysteem moeten komen voor alle makelaars. Dat tuchtrecht zou dan niet alleen voor de makelaardij in Amstelveen moeten gelden, maar voor alle Nederlandse makelaars, ook als zij niet bij de NVM of VBO zijn aangesloten. Dit brachten de verenigingen in tijdens het rondetafelgesprek over de huizenmarkt in de Tweede Kamer.

Makelaars verenigingen: zelfregulering gewenst

De makelaars verenigingen pleiten tevens voor zelfregulering, net als in de bankensector waar al zo’n systeem van kracht is. Hoe dit tuchtrecht er verder uit zou moeten zien, zouden de betrokken partijen in de makelaars branche zelf moeten vaststellen. Ook de Tweede Kamerleden lijken wat te voelen voor zo’n systeem.

Rapport Vereniging Eigen Huis (VEH)

Directe aanleiding van de bijeenkomst was het nieuwe rapport van de Vereniging Eigen Huis (VEH) dat een klachtenlijn had opengesteld. Hierop kwamen binnen twee maanden meer dan 500 meldingen van zowel kopers als verkopers over misstanden bij makelaars in heel Nederland. Makelaars in Amstelveen werden niet specifiek genoemd in dit rapport.

Excessen op de huizenmarkt

Behalve over het aanpakken van makelaars die de regels zouden overtreden, zou ook transparantie over binnengekomen biedingen kunnen helpen bij de aanpak van dergelijke excessen in de huizenmarkt. Nu heeft een makelaardij logischerwijs veel meer informatie dan zowel de verkopers als de bieders op een woning en dat zou de ruimte geven om de randjes op te zoeken.

‘Dezelfde regels voor alle makelaars in Nederland’

Universitair docent Korevaar van de Erasmus Universiteit stelt dat het verstandig zou zijn als alle makelaars in Nederland dezelfde regels zouden hanteren bij de verkoop van woningen. Of men nu in Rotterdam of Amstelveen een huis zoekt zou verder voor de transparantie niet uit moeten maken.

Van makelaar weer een beschermd beroep maken zou tevens kunnen helpen, maar daar kleven ook nadelen aan, waren de professoren het over eens. Als makelaar een exclusiever beroep wordt, kan dat ook de huizenprijzen voor hun diensten verder opdrijven.

Huizensites: vraagprijs altijd officiële taxatie prijs

Enkele huizensites hebben gepleit voor forse aanpassingen van het huidige systeem waarmee de rol van de makelaar veel kleiner wordt. Zo zou de vraagprijs altijd aan de hand van een officiële taxatie moeten worden bepaald waardoor een strategisch lage vraagprijs om meer potentiële huizenkopers te trekken niet meer nodig zou moeten zijn.