NVM huizenprijzen: steeds vaker én hoger overbieden

cijfers huizenprijzen

Dat veel huizenprijzen op Funda geen verkoopprijzen zijn, maar een uitnodiging zijn om een bod op een huis te doen, dat weten de meeste mensen in Amstelveen wel. Toch zijn de laatste cijfers die zijn gedestilleerd uit de uiteindelijk betaalde NVM huizenprijzen wel weer opvallend: in het laatste kwartaal van 2021 is er op 81% van de NVM woningen meer geboden dan de vraagprijs op Funda.

NVM cijfers over transacties in 2021

In deze periode werd er opnieuw flink overboden: bij 1 op de 3 woningen ging het om 50.000 euro of meer. In dezelfde periode een jaar eerder gebeurde dit nog bij slechts 5% van de NVM woningen die van eigenaar zijn gewisseld. Dit blijkt uit NVM cijfers die RTL Nieuws onder de loep nam.

↳ Liever je huis aanhouden om te verhuren? Bekijk dan: Verhuurmakelaar Amstelveen.

100.000 euro overbieden niet ‘vreemd’ meer

Minstens 50.000 overbieden is al het geval bij huizen die tussen de 400.000 en 500.000 euro in de markt zijn gezet. Voor huizen met een vraagprijs van 750.000 euro of meer werd in het laatste kwartaal van 2021 in meer dan 30% van de gevallen 75.000 tot 100.000 euro extra betaald.

Overbieden inmiddels een landelijk gegeven

De onderzoekers concluderen dat het overbieden inmiddels een landelijk gegeven is, aangezien bop meer dan 80% van alle aankopen wordt overboden, en in Amstelveen durven wij te schatten dat dit wel meer dan 90% is. Percentueel gezien wordt er in Flevoland, Drenthe en Groningen het vaakst overboden, maar daar zijn de huizenprijzen dan ook nog relatief laag.

Vierkante meter prijzen in Amstelveen

De vraagprijs is dus steeds minder interessant om als huizenzoeker of makelaar naar te kijken. Gelukkig zijn de vierkante meter prijzen gewoon duidelijk, waardoor met de juiste gegevens (type woning, kwaliteit van de woning en vierkante meters) gewoon realistische vierkante meter prijzen in Amstelveen kunnen worden ingeschat.