Makelaars: ‘Verkoop je huis (nog) niet in 2021’

Makelaar huis verkopen in 2021

Wie in het bezit is van een koopwoning in Amstelveen en verkoopplannen heeft, zal zich vaak over de vraag buigen of het verstandig is om juist wel of niet het huis te verkopen in 2021. De meeste makelaars zullen zeggen dat het nu een uitstekend moment is, maar wij kijken liever naar de feiten.

Huizenprijzen 2021

Belangrijk om te weten dat de rekenmeesters van de Rabobank voor 2021 een waardestijging van 14% voorspellen, en voor 2022 een waardestijging van 11%. Wie begin dit jaar besloot om zijn huis in de verkoop te gooien, loopt dus een waardestijging van 25% mis. Oei!

Gekte op de huizenmarkt

Belangrijkste drivers van deze totale gekte op de huizenmarkt zijn de lage hypotheekrente, die nog steeds daalt en het woningtekort. Zoals bekend is men in de vorige crisis gestopt met huizen bouwen, waarvan we nu de wrange vruchten plukken.

Woningtekort tot zeker 2025

Men verwacht dat het woningtekort tot zeker 2025 aanhoudt. Tot die tijd zouden de huizenprijzen nog kunnen stijgen, maar niets is zeker natuurlijk. Eigenlijk kun je stellen dat er al een geweldige opwaartse stijging is geweest, en dat men inmiddels wel tevreden mag zijn.

Geen leuke tijd voor makelaars

Toch spreken onze makelaars regelmatig verkopers die teleurgesteld zijn omdat er ‘geen ton werd overboden, maar slechts 80.000 euro’. Aan de andere kant spreken onze verkoopmakelaars talloze huizenzoekers die in sommige gevallen al bijna een jaar aan het zoeken zijn naar een huis en telkens misschieten. Voor onze makelaars ook niet leuk om daarin te moeten manoeuvreren.

Eerst zelf vinden, dan je huis verkopen

Wij adviseren mensen die hun huis moeten verkopen eerst zelf op jacht te gaan, eer zij zelf hun huis verkopen. Als het bijvoorbeeld een jaar duurt om je droomwoning te vinden, is die droomwoning inmiddels 25% duurder geworden, terwijl je zelf die overwaarde stijging hebt gemist doordat je ‘te vroeg’ hebt verkocht. Tricky.

Overweeg een aankoopmakelaar

Als je het spannend vindt om te schakelen in deze toch wel bizarre huizenmarkt in Amstelveen kan het verstandig zijn om jezelf goed te laten begeleiden. We maken dan een relatief nauwkeurige voorspelling van je huidige woningwaarde, en onze aankoopmakelaar helpt je om je nieuwe droomwoning te vinden in 2022.