Makelaars: ‘Amstelveners stellen verhuizing vaker uit’

makelaars daken amstelveen

Bijna een vijfde van de Amstelveense huiseigenaren zou binnen twee jaar wel willen verhuizen. Probleem: de oververhitte huizenmarkt, waardoor verhuisplannen worden uitgesteld naar een later moment, zo blijkt uit een peiling onder huiseigenaren.

Gezinnen in Amstelveen

De huizenprijzen schieten ook in Amstelveen flink door het dak. Hierdoor hebben vooral doorstromers die hun overwaarde kunnen inzetten vaak een redelijke kans. Door dit feit hebben veel gezinnen in Amstelveen hun verhuisplannen op de lange baan geschoven.

Woonwensen in Amstelveen

Sommige Amstelveners zijn bereid enkele concessies te doen aan hun wensen op het gebied van indeling, uiterlijk, omvang en de gewenste locatie. Meer dan de helft van de doorstromers in Amstelveen noemt als belangrijkste reden dat zij groter of kleiner willen wonen.

Uitwijklocaties Diemen en Uithoorn

De prijsklasse waarin de meeste doorstromers een woning zoeken ligt tussen 300.000 en 400.000 euro. Om een woonverbetering te realiseren zullen deze Amstelveners dan vaker buiten de gemeente moeten kijken, in locaties zoals Diemen of Uithoorn. De gemiddelde huizenprijzen Amstelveen liggen namelijk al boven de half miljoen euro.

Amstelveense makelaars

De meeste Amstelveense makelaars makelaar constateren dat er amper betaalbare woningen zijn te vinden. Wel is er genoeg aanbod qua appartementen, maar dit is niet het segment waarin de meeste doorstromers zoeken. Op de gezinswoningen die worden aangeboden wordt dan ook flink overboden, een ton overbieden op een gezinswoning is in enkele wijken bijna ‘normaal’ geworden.

Gekte op de woningmarkt

De vraag is of het bouwen van nieuwe huizen de gekte op de woningmarkt kan temperen. Binnenstedelijk bouwen kan slechts beperkt, en ook de groene randen van Amstelveen wil men graag intact houden. Hierdoor ziet het er niet naar uit dat de prijzen gaan zakken, terwijl steeds meer Amsterdammers een mooie groene wijk in Amstelveen als ideaal zien. De gekte op de woningmarkt zal dus helaas nog even aanhouden, zo verwachten veel Amstelveense makelaars.