Hoe controleer je houten kozijnen?

kozijnen bezichtigingen amstelveen

De meeste mensen kijken bij bezichtigingen naar de sfeer in een huis. Belangrijk, maar de technische staat is natuurlijk minstens zo belangrijk. Daarom is het verstandig een beroep te doen op de aankoopmakelaar van Makelaar Amstelveen. Maar voor de mensen die zelf op pad gaan, toch een belangrijke tip voor het vergeten kindje bij bezichtigen: de kozijnen.

Hout, kunststof en stalen kozijnen in Amstelveen

Wat de staat is van de maatwerk kozijnen die in de gevel zitten hangt af van welk materiaal de kozijnen zijn gemaakt. In Amstelveen zien we zowel hout, kunststof als (soms) stalen kozijnen. Het mag duidelijk zijn dat goed onderhouden kozijnen zijn belangrijk voor de waarde van een huis. Wanneer houten kozijn niet op een goede manier onderhouden zijn, kunnen ze gaan rotten.

Houten kozijndelen controleren

Vooral liggende kozijndelen op het Zuiden zijn het meest kwetsbaar. Afgebladderde verf en zacht hout kunnen een indicatie zijn van houtrot. Houtrot is meestal zichtbaar, maar het kan ook zijn dat het hout van binnenuit vochtig is, wat je aan de buitenkant niet altijd kunt zien. Je kunt het beste kijken of er sprake van houtrot is door met je handen de kozijndelen te voelen of er zachte plekken zijn.

Houten kozijnen kunnen 70 jaar meegaan

Houten kozijnen hebben overigens gewoon een lange levensduur. Maar dan moeten ze wel goed onderhouden zijn. Wanneer dat het geval is kunnen ze tot wel 70 jaar meegaan; een leven lang dus. Hout is ook een sfeervol en prachtig materiaal en houten kozijnen kan je overschilderen en makkelijk bewerken. Immers, na het plaatsen kunnen ze nog bijgeschaafd worden. Ook geven houten kozijnen een sfeervolle en warme uitstraling.

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

De makkelijkste controle is die van kunststof kozijnen, want daar kan bijna niks mee misgaan. Het is natuurlijk wel van belang dat de kozijnen er goed uit zien. Kunststof kozijnen hebben een levensduur van ca. 50 jaar en zijn bovendien te recyclen. Daarbij hebben ze zeer weinig onderhoud nodig en hebben ze een tamelijk hoge isolerende waarde, wat weer zorgt voor warmte en comfort in de winter.

Amstelveense droomhuis

Heb je jouw Amstelveense droomhuis gevonden maar moeten de kozijnen in de gevel worden vervangen? Dan heb je  dus vooral de keuze uit de aanschaf van houten of kunststof kozijnen. Beide materialen hebben verschillende kenmerken en kwaliteiten. Ook de levensduur is,  wanneer goed onderhouden, bijna hetzelfde. Als het gaat om de verkoopwaarde, kies dan houten kozijnen, want dat vinden de meeste mensen het mooist om te zien.