Amstelveen opgelet: meer woninginbraken verwacht

woninginbraken amstelveen zomer

Volgens verzekeraar Interpolis is het aantal woninginbraken de afgelopen 8 weken enorm toegenomen. Volgens de verzekeraar werd tussen 31 mei en 6 juni ongeveer 350 keer ingebroken, tegenover iets meer dan 250 inbraken tussen 12 en 18 april. Volgens de politie is het aantal inbraken direct te linken aan het versoepelen van de coronamaatregelen, zoals de avondklok.

Avondklok zorgde voor minder inbraken

Dat er tijdens de avondklok een stuk minder werd ingebroken is niet zo verwonderlijk, aangezien veel Amstelveners thuis moesten blijven ’s avonds. Direct na het invoeren van de avondklok daalde het aantal woninginbraken zelfs met meer dan 60%. Bij de versoepelingen zagen verzekeraars direct een stijging, en nu dus ook weer.

De avondklok kwam op 28 april ten einde. Halverwege mei kwamen er weer nieuwe versoepelingen bij, waaronder de heropening van sportscholen en een ruimere openingstijd voor terrassen. De Amstelveense bioscoop mocht op 5 juni haar deuren ook weer openen.

Landelijk tot wel 30% meer inbraken

De politie ziet het aantal inbraken niet alleen in Amstelveen toenemen, met landelijk uitschieters van wel 30% meer inbraken. Omdat de versoepelingen nog maar recentelijk zijn ingevoerd, is het volgens de politie lastig te zeggen of de toename van het aantal inbraken gekoppeld is aan hele specifieke regio’s.

Koopwoningen minder in trek bij dieven

Opvallend is dat er wel wordt geconstateerd dat in huurwoningen vaak vaker wordt ingebroken dan in koopwoningen. Eigenaren van een koopwoning investeren niet alleen in een zaken als een nieuwe schutting, maar zorgen ook voor een beter slot op de deur. Daarom zijn huurwoningen meer in trek dan koopwoningen volgens de politie.

Amstelveen: wees alert!

Het mooie weer is ook van invloed op inbraken, waardoor meer mensen eropuit trekken en dus niet thuis zijn. Daarbij is de vakantieperiode in aantocht, dan ziet de politie ook een stijging. Kortom, Amstelveen: wees alert! Zorg dat je huis veilig achterblijft, ook als je maar eventjes op pad gaat.