1.700 Amstelveense woningen staan ‘leeg’

1700 Amstelveense woningen

Uit onderzoek van de gemeente Amstelveen is gebleken dat er 1.700 panden volgens de Basisregistratie Personen leeg zouden moeten staan. Dit meldde burgemeester Poppens in een brief over de gemeente aanpak van ondermijning in onze gemeente. Want hoewel er volgens het register ‘lege’ woningen zouden moeten zijn, kan er ook sprake zijn van criminelen die onderhuren of kopen met medewerking van de bovenwereld.

Woonfraude blootleggen

Amstelveen is begonnen deze ondermijning beter te herkennen met een sterke plan van aanpak, onder meer om deze woonfraude aan te pakken en daarnaast zaken zoals prostitutie en drugspanden op te sporen. Zo werden er vorig jaar meer dan tien wietplantages blootgelegd.

Woningen van expats

Dat er op 1.700 woningen niemand staat ingeschreven wil natuurlijk niet direct zeggen dat het 1.700 woningen zijn waar iets niet in de haak is. Zo zijn er bijvoorbeeld panden die worden gehuurd of in eigendom zijn van expats, of huizen die in gebruik zijn als tweede huis. Toch kunnen al deze adressen wel rekenen op een beetje meer aandacht dan normaal.

Slim TNO-algoritme voor Amstelveen

Zo is er samen met TNO een slim algoritme ontwikkeld voor de gemeente Amstelveen, zodat men op het gemeentehuis sneller kan inschatten of een leegstaande woning een crimineel hol is. Zo kan de gemeente dus gerichter te werk gaan en sneller succes boeken.

Amstelveense veiligheidspartners

De aanpak van de diverse soorten van ondermijning is zeer complex, maar door de juiste instrumenten in te zetten kan de gemeente Amstelveen samen met alle betrokken veiligheidspartners, krachtiger optreden tegen hennepteelt, illegale prostitutie, mensenhandel en alle andere ongewenste activiteiten in ons mooie Amstelveen.