Vanaf 1925 tot het begin van de jaren ’60 is in het Noorden van Amstelveen de wijk Randwijck gecreëerd. Destijds speciaal voor mensen die graag ‘buiten’ wilden wonen vlakbij Amsterdam. De wijk bestaat uit een hoger en lager gedeelte, wat je vanaf de brug aan het Catharina van Clevepark mooi kunt zien. Het bovenland ligt op veengrond en het lagere gedeelte was vroeger polder.
Inhoud
Randwijck tussen 1920 en 1940
In het deel van Randwijck dat voor 1940 is gebouwd, vind je de tuindorp-idee uit de jaren ’20 maar ook de latere Amsterdamse School stijl. Een ander belangrijk kenmerk van de Amsterdamse School is de hele consequente wijze waarop de architectuur werd doorgevoerd. Dit zie je niet alleen aan de gebouwen, maar ook aan het straatmeubilair bijvoorbeeld.
Parkachtige sferen in Randwijck
De meeste bouwblokken zijn gesloten en gebouwd in kleinschaligere sferen. De open straten worden prachtig afgewisseld door mooie groenstroken, kleine parken en waterlopen die naar ontwerp van de heer Broerse zijn, waar een Amstelveens stadspark naar vernoemd is. Logischerwijs geeft dit het oudste deel van Randwijck een parkachtige sfeer.
Randwijck architectuur
De architectuur van Randwijck is zeer rijk en de ruim bemeten woningen hebben imposante gevels, grote kappen en bezitten niet zelden bijzondere details. Ook dit draagt bij aan het statige gevoel van de wijk. Het Catharina van Clevepark en de Margaretha van Borsselenlaan in Randwijck zijn hier sprekende voorbeelden van.
Randwijck na 1955
Iets meer ten zuiden van de Margaretha van Borsselenlaan zie je dat men na 1955 verder is gegaan met de bebouwing van de wijk. Kenmerkend is hier dat de straatinrichting wat zakelijker is, door bijvoorbeeld de meer rechtere straten met keerlussen en enkele doodlopende straatjes.
De woonhuizen zijn er meer ‘naoorlogs’, wat wil zeggen kleiner van inhoud, maar worden tegenwoordig vaak door bewoners vergroot door een uitbouw te plaatsen. De straten zijn breder dan in het oude deel van de wijk en minder rijk beplant met bomen, maar ook dit deel van Randwijck oogt de wijk superprettig en groen.
Minpuntje van Randwijck
Zeer dicht bij Amsterdam, bijna tegenaan Buitenveldert, de gezellige sfeer, groene straatbeelden en alle voorzieningen onder handbereik zorgen ervoor dat Randwijck gewild is. Enige ‘minpunt’ van Randwijck is dat de wijk precies onder de aanvliegroute van de Buitenveldert baan ligt. Dit zorgt ervoor dat je zeker in de tuin ’s zomers wat meer overlast kunt ervaren. De Buitenveldert baan wordt overigens vaak niet tussen 23.00 en 06.00 uur gebruikt.
Scholen en winkels
Randwijk heeft een uitgebreid aanbod van kinderopvang en lager onderwijs, zoals Kinderdijk aan de Laan Rozenburg, de openbare basisschool Michiel de Ruyter en de Roelof Venema School. De dichtstbijzijnde middelbare school ligt vanuit Randwijck op slechts 1 kilometer afstand. Veel mensen doen hun boodschappen in de Albert Heijn aan de Bourgondische Laan of in het Stadshart van Amstelveen.