keizer karelpark

Keizer Karelpark

Of je fijn woont in een wijk, heeft niet alleen met uw huis te maken, maar vooral met de buurt. Makelaar Amstelveen licht daarom alle buurten toe, met op deze pagina: Keizer Karelpark.

Ondanks de naamgeving Keizer Karelpark heeft de wijk zelf geen park. Toch is ook deze wijk zeer groen met veel groensingels en mooie waterpartijen, die de wijk verdelen in verschillende buurten. Het groen in de wijk zorgt wel voor een parkachtig gevoel, vandaar de naam.

Locatie Keizer Karelpark

Keizer Karelpark ligt in Amstelveen tussen de snelweg A9 en de Sportlaan gesitueerd. Het is eigenlijk al jaren een zeer aantrekkelijke wijk middenin Amstelveen, waar mooi gemengd publiek woont. De wijk wordt door de doorgaande Van Der Hooplaan in tweeën gedeeld: er is een Keizer Karelpark Oost en een Keizer Karelpark West. De oostkant wordt begrensd door de Beneluxbaan en de westkant door de Handweg.

Woningvoorraad Keizer Karelpark

De meeste woningen in Keizer Karelpark bestaan uit koopwoningen, waardoor het aanblik van veel huizen gezellig en goed onderhouden aandoet. De woningen aan de westkant zijn iets ouder, en hierdoor ook wat duurder geprijsd. Het oostelijk deel heeft weer het voordeel van dat het dichter bij Stadshart ligt.

Geschiedenis van Keizer Karelpark

De oudste buurten van Keizer Karelpark zijn nog van vóór de tweede wereldoorlog. De eerste woningen werden hier langs de Ouderkerkerlaan gebouwd. Zo rond 1925 kwamen de eerste huizen aan de Bovenkerkerkade, de Fokkerlaan, de De Vreelaan, de Klunderlaan en aan Van Weerden Poelmanlaan. De wijk staat nu nog als “De Witte Stad” bekend.

Aan het einde van jaren ’30 kwam er nieuwe uitbreiding aan de zuidkant met de Farmanlaan, Soerlaan, de Icaruslaan en de Grasélaan. In die periode werd deze wijk omgegeven door de weilanden van de Bovenkerkerpolder. Het is nog maar moeilijk voor te stellen dat je destijds vanuit je dakraam de boten op de Amstel voorbij zien varen kon.

Ontwikkelingen vanaf 1950

Na de oorlog is Amstelveen verdergegaan met nieuwe bouw in Keizer Karelpark. Dit werden kleinere buurten met veel mooie groene binnenpleintjes. Vanaf midden jaren ’50 is men begonnen met de bouw van het grootste deel van de wijk om te kunnen voorzien in de woonbehoefte, want ook toen was er net als nu dringend behoefte aan nieuwe woningen. Er is toen gekozen voor laagbouw en wat kleinschalige middelhoge bouw in de wijk. Het Oakpark is een goed voorbeeld hiervan.

Nieuwbouwprojecten

Enkele oudere gebouwen in Keizer Karelpark zijn inmiddels vervangen door nieuwbouwprojecten zoals Lindepark en Vijverpark. Op het terrein van de vroegere brandweerkazerne aan de Fokkerlaan hebben de luidruchtige brandweerauto’s en ambulances ook plaats gemaakt voor een nieuwbouwproject. Ook dit waren huizen die zelfs middenin de vorige crisis pijlsnel verkocht werden, wat een goed beeld geeft wat de populariteit van Keizer Karelpark.

Voorzieningen en scholen

Langs de Van der Hooplaan vind je een klein en gemoderniseerd buurtwinkelcentrum met bijvoorbeeld een goede slagerij,  bakkerij, een viswinkel en zelfs een patisserie is aanwezig. En kindvriendelijk is het centrum met ijszaak Da Vinci zeker. Langs de Handweg zit een aantal gespecialiseerde tuincentra, zoals Konijnenburg en Life & Garden Amstelveen.

In Keizer Karelpark is er keuze uit diverse basisscholen en middelbare scholen zoals het Keizer Karel College, Herman Wesseling College en het Amstelveen College. Ook qua kinderopvang en BSO zijn er meerdere locaties in de wijk te vinden.