Wonen in Amstelveen (ervaringen)

Makelaar Amstelveen helpt vele families aan een mooie gezinswoning in Amstelveen. Vaak begint de zoektocht met het pinpointen van de meest geschikte buurt, wat altijd een samenspel is tussen onze tips en eigen ervaringen. Je zult ook zelf door de buurten en straten die wij aanraden moeten wandelen. Dave en Agnes hebben wij recentelijk geholpen aan een mooie woning in Amstelveen, en we hebben Dave gevraagd iets te schrijven over hun ervaringen tijdens het aankoopproces. Aan hen het woord!

Waarom verhuizen naar Amstelveen?

Vanuit Amsterdam verhuizen om te gaan wonen in Amstelveen is een slim besluit als je – zoals ik – geen afscheid kunt of wilt nemen van Amsterdam, maar toch klaar bent de nadelen die de hoofdstad met zich meebrengt. Ik woonde zelf 10 jaar lang in Amsterdam Oud-West, vlakbij het Kattenlaantje aan het Vondelpark, maar sinds onze gezinsuitbreiding ging de herrie en de drukte die horen bij een grote stad mij steeds meer tegenstaan.

Nadelen van Amsterdam

Zeker met een kind is het wonen in Amsterdam niet ideaal. Steeds op je hoede voor razendsnelle scooters of e-bikes, brullende motoren, treurig kleine speeltuintjes en natuurlijk de eindeloze verbouwingen aan appartementen zodra een koper of huurder het complex verlaat. Hoe anders zijn de ervaringen met wonen in Amstelveen: rust (maar toch druk genoeg!), ruimte en toch op fietsafstand van Amsterdam.

Makelaar Amstelveen tips

Toen ikzelf uit Amsterdam wilde vertrekken, ben ik gaan kijken wat op e-bike afstand zou zijn van mijn en oude vrienden in Oud-West. Dan kom je op plekken als Diemen (shabby), Duivendrecht (boring) en nog een tijdje serieus overwogen: Amsterdam-Noord. Totdat Makelaar Amstelveen mij attendeerde op de leukste wijken van deze gemeente: Elsrijk, Randwijck en, iets verder in Amstelveen: Bovenkerk. Ik ken inmiddels deze 3 populaire wijken op mijn duimpje, en vertel je graag mijn ervaringen met deze populaire Amstelveense wijken.

Voordelen van wonen in Elsrijk

Elsrijk: what’s not to like? Supermooie en groene straten, zeker de Charlotte van Montpensierlaan en omgeving, maar eigenlijk is er niet één slechte buurt te benoemen. De Amsterdamseweg in Elsrijk veranderd op Koningsdag op een dag vol Amsterdamse gezelligheid en je ziet aan de koffietentjes en bakfietsen dat deze buurt vol zit met de ‘leuke mensen uit Amsterdam’ die in hetzelfde schuitje zaten als ik qua kinderen en drukte.

wonen Amstelveen Elsrijk

Nadeel van Elsrijk: €€€

Het Grote Nadeel van Elsrijk is dat de huizenprijzen, net als in de rest van de Randstad, zijn verdubbeld sinds 2015, maar Elsrijk was altijd al een populaire wijk (met een hoger prijsniveau dan elders in Amstelveen) waardoor een beetje leuk gezinshuis al snel richting de €800.000,- gaat anno 2021. Appartementen zijn uiteraard veel betaalbaarder, maar daarvoor wil je natuurlijk niet wonen in Amstelveen en Elsrijk; je komt voor de rust en ruimte (tuin) ervaring.

Voordelen van wonen in Randwijck

Wonen in Randwijck lijkt in veel opzichten op wonen in Elsrijk; zeker als je kijkt naar de mooie groene omgeving, en de ligging ten opzichte van Amsterdam die nog nog net iets gunstiger is. Je zit bijna in Buitenveldert, en binnen 8 minuten op de fiets sta je in de Beethovenstaat van Oud-Zuid. Toch mist Randwijck een beetje de gezellige ervaring van Elsrijk.

Randwijck-West ligt net als Elsrijk-West heerlijk dichtbij het Amsterdamse bos. Fantastisch om je dagelijkse rondje hardlopen te doen of met de kids het bos in te trekken. Wat wel echt opvalt aan Randwijck is dat de buurt, vanwege de ligging ten opzichte van Amsterdam, wat meer expats aantrekt die 2 jaar huren en weer vertrekken. Dat maakt een buurt minder sociaal.

Nadeel van Randwijck

Wanneer de Buitenveldertbaan in gebruik is op Schiphol, vliegen de 737’s en 747’s zo’n beetje recht over het Kattenlaantje, waardoor je buiten veel vliegtuiglawaai zult ervaren. Nu heeft Schiphol 20 jaar geleden de huizen extra laten isoleren, maar een rustig gesprek voeren in de tuin is er dan dus niet bij. En dat brengt ons op het grootste nadeel ten opzichte van Elsrijk, waar je ook wel vliegtuigen hoort (zoals in heel Amstelveen), maar lang niet zo hinderlijk.

ervaringen wonen randwijck

Voordelen van wonen in Bovenkerk

Wij hebben zelf nog serieus gekeken naar een huis in Bovenkerk. Een groot voordeel van wonen in Bovenkerk is dat de wijk grenst aan misschien wel het mooiste deel van het Amsterdamse bos: De Poel. Het waterrijke bosgebied is werkelijk een lust voor het oog. Ook heeft Bovenkerk enkele leuke restaurantjes en zijn er mooie recente huizen te vinden die gebouwd zijn tussen 2007 en 2012.

Nadeel van Bovenkerk

Vliegtuigoverlast zul je in Bovenkerk ook niet echt ervaren, maar de OV-voorzieningen (buslijntje) zijn minimaal als je dagelijks voor je werk naar Amsterdam moet. Een fietsritje van Amsterdam-West naar Bovenkerk gaat op de e-bike (lees: een VanMoof op 32 km/u) net binnen 35 minuten. Perfect dus op mooie lentedagen, maar bij weer en wind in de herfst of winter zal de Amstelveense ervaring van het wonen in Bovenkerk net een tikkie te ver zijn.

Wonen in Amstelveen Top 3

Makelaar Amstelveen heeft mij nog gevraagd een top-3 op te stellen van onze meest favoriete Amstelveense wijken. Ik ga ervan uit dat er ongeveer € 800.000 budget is voor een woning en dan kom ik op de volgende top 3:

  1. Wonen in Elsrijk
  2. Wonen in Bovenkerk
  3. Wonen in Randwijck

Zoals te verwachten woon ik het liefst in Elsrijk, en dit is dan ook de buurt waar wij een huis hebben gekocht. Elsrijk-Oost is overigens het goedkopere deel, waar je ook veel jaren 60 huizen vindt (die goed zijn te verbouwen van 100m2 naar soms wel 170m2) maar deze huizen missen natuurlijk wel de charme van de jaren ’30 woningen van Elsrijk-West (grenzend aan het Amsterdamse bos). Evengoed ben je per fiets vanuit Elsrijk-Oost ook binnen 5 minuten in het Amsterdamse bos.

wonen Bovenkerk Amstelveen

Bovenkerk: ook een prima optie in Amstelveen

Bovenkerk is een prima wijk zonder verrassingen met voldoende voorzieningen en een megagrote Albert Heijn en veel recente huizen. Vliegtuigoverlast in Randwijck is voor mij echt een dealbreaker, al moet gezegd worden dat lang niet alle dagen over Randwijck wordt gevlogen en ik ook mensen ken die er helemaal aan gewend zijn. Ik denk dat veel Amsterdammers er zeker wel aan zouden kunnen wennen, maar ik zocht nu net een wat rustigere plek. Voordeel is wel dat huizen in Randwijck vaak groter zijn dan huizen in Elsrijk, en bovendien iets goedkoper qua m2 prijs.

Onze ervaringen met wonen in Amstelveen

Natuurlijk heeft Amstelveen veel meer wijken, en jouw ideaalbeeld kan natuurlijk anders zijn. Zo kun je ook uitstekend wonen rondom Stadshart (minder gezellig, wel heel praktisch) of rondom de Fokkerlaan bij het Oude Dorp. Ten opzichte van Amsterdam voelt Amstelveen warm en veilig. Vergelijk dat maar eens met een rondje door Amsterdam-Noord fietsen om 23.30 ’s avonds..

Ik hoop dat je iets hebben gehad aan onze ervaringen met wonen in Amstelveen en vooral de grondige research die we hebben gedaan (6 maanden) alvorens wij hier een huis gingen kopen. Mocht je toch nog vragen hebben over onze zoektocht naar een mooi huis in Elsrijk en hoe dit is gelukt, kun je ons altijd mailen op woningelsrijk@gmail.com.

Zoek je ook een fijn huis in Abcoude, Amstelveen, Uithoorn, Nes aan de Amstel of Ouderkerk aan de Amstel? Makelaar Amstelveen ontdekt graag waar jouw nieuwe ‘thuis’ is. Denk bijvoorbeeld ook aan Westwijk met veel recente woningen en relatief meer aanbod of de betaalbaardere wijken Groenhoven, Waardhuizen en Middenhoven. Voor ieder gezin vinden wij een passende woning, ook nú!