Westwijk Amstelveen

Westwijk

Of je fijn woont in een wijk, heeft niet alleen met uw huis te maken, maar vooral met de buurt. Makelaar Amstelveen licht daarom alle buurten toe, met op deze pagina: Westwijk.

Westwijk is recentste uitbreidingswijk van ons mooie Amstelveen en ligt gepositioneerd in het Zuid-Westen van Amstelveen. Dit gebied werd jaren geleden via droogmakerijen droog gemaakt en beschikbaar gemaakt voor turfwinning. Zo rond 1870 werd Westwijk volledig drooggelegd om vervolgens te dienen als landbouwgebied.

Westwijk vanaf 1992

Zo rond 1992 is men begonnen met de bouw van de Westwijk. Soms maken mensen de vergelijking met Almere, wat qua bouwstijl en tijdperk niet geheel onterecht is. Behalve dat Westwijk qua bereikbaarheid richting Amsterdam en het Amsterdamse Bos natuurlijk voor veel mensen interessanter is.

Westwijk vanaf 2005

Vanaf 2005 is Westwijk flink uitgebreid en sinds een jaar of vijf lopen er nog enkele nieuwbouwprojecten om Amstelveen te voorzien in haar woningbehoefte, al komt de voltooiing van Westwijk inmiddels in zicht. Tijdens de ontwikkeling is gedacht aan de sloten van de oude polderstuctuur, deze zijn verbreed en met groen versterkt tot fraaie singels met fietspaden.

Indeling van Westwijk

Westwijk is erg overzichtelijk met lange rechte lijnen in rechthoekige patronen. Centraal in Westwijk is de rondgaande lus om een autoluw centrumgebied. Veel gebouwen met niet-woonfuncties zoals winkelcentrum, bibliotheek, wijkgezondheidscentrum, scholen en bijzondere woonvormen zijn geconcentreerd in het centrumgebied. Het overige deel van Westwijk is vooral woonwijk.

Woningtypen

In Westwijk vind men veel rijtjeswoningen, in diverse stijlen en bouwjaren. Er zijn uiteraard ook twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrijstaande woningen gebouwd. In totaal bestaat bijna driekwart van de woningen uit een huis met een tuin, wat er voor zorgt dat de wijk hoog scoort voor wat betreft het aantal huishoudens met kinderen. Het is een zeer prettige wijk voor kinderen, ook vanwege de vele en ruime speelplaatsen.

Starters en doorstromers

Ouderen vinden hun weg in de appartementen bij het wijkcentrum, maar ook woningstarters vinden Westwijk een fijne plek in de om te starten. De meeste gebouwen die de afgelopen tien jaar zijn gemaakt, zijn qua stijl en indeling dan ook op deze jongere doelgroep gericht. En enkele appartementengebouwen, zijn daarentegen juist gebouwd om de eerste wijkbewoners uit de jaren ’90 door te kunnen laten stromen naar een gelijkvloers appartement.

Winkels in Westwijk

Het winkelcentrum bevat vele handige winkels zoals de Blokker, een bloemenwinkel, en diverse winkels voor de dagelijkse boodschappen zoals een supermarkt en lokale traiteurs. Albert Heijn is zelfs zeven dagen per week geopend.

Scholen in Westwijk

In Westwijk vind je katholieke basisschool de Triangel, de protestantse basisschool Karel Eykman en ook de internationale school Tulip Gakuen is in de wijk gevestigd. In Westwijk zelf is overigens geen middelbare school, wel in de naastgelegen wijken. Voor kinderopvang kun je in Westwijk terecht bij Kindercentrum De Stoel en Kinderrijk.