Wanneer is taxeren nodig en wat kost een taxatie?

wat kost een taxatie

Wanneer je een nieuwe woning gaat kopen in Amstelveen of als je jouw Amstelveense woning voorzien van een mooie dakkapel, nieuwe verdieping of aanbouw, komt het moment dat je taxateur gaat zoeken. Immers, hypotheekverstrekkers eisen ook dat je een taxatie laat uitvoeren.

Taxatiewaarde

De reden achter de verplichte taxatie is simpel en goed: wanneer je bijvoorbeeld een bod gaat doen op een nieuw huis, dan is het de bedoeling dat je bieding niet (ver) boven de taxatiewaarde ligt. En als dat wel het geval is, dan dien je zelf het deel boven het taxatie bedrag uit eigen middelen (geld) aan te vullen.

Hoe snel kun je een huis taxeren in Amstelveen?

Uiteraard omvat het netwerk van Huis Taxeren Amstelveen vele taxateurs die als geen ander de waarde kennen van Amstelveense koopwoningen. Bovendien werken zij snel: vaak is een taxatie die op maandag op locatie is uitgevoerd al op vrijdag verwerkt in een taxatierapport. Zo zit je nooit lang in spanning over de échte waarde van je (toekomstige) woning.

NWWI

In sommige gevallen, zoals bij hypotheken, wordt gevraagd om een gevalideerde taxatie van het NWWI, of te wel het Nederlands Woning Waarde Instituut. Maar ook de Taxateursunie is een in Nederland geaccepteerd instituut voor taxateurs. Daarnaast is het belangrijk dat de taxateur in kwestie is geregistreerd in het SCVM of VastgoedCert register.

Wat moet er in het taxatierapport staan?

In het taxatierapport worden enkele belangrijke zaken vermeldt zoals het woonoppervlakste, de staat van de woning en de kwaliteit van de gebruikte materialen en – steeds belangrijker met de oplopende gasprijzen – de energiezuinigheid. Ook banken vinden een goed energielabel steeds belangrijker, want hoe beter je woning is geisoleerd, hoe minder kan je hebt op extreme energiekosten waardoor je betaalbaarheid naar de bank onder druk zou kunnen komen.

Onderhoud en staat van de woning

Ook de onderhoudsconditie is een belangrijke factor in het rapport. Huizen repareren is zeker in de regio Amstelveen niet goedkoop, omdat veel bouwbedrijven in Amstelveen helaas hun uurtarieven hebben aangepast aan hun Amstelveense cliëntèle. Vervelend, maar waar, en dus goed dat het taxatierapport veel informatie over het huidige en mogelijk toekomstige onderhoud bevat.

Waar moet je taxateur vandaan komen?

Een taxatierapport bevat verschillende hoofdstukken met alle vastgestelde zaken door de taxateur uit Amstelveen. Wist je dat een taxateur ook altijd uit de buurt moet komen? Logisch ook, want een taxateur uit Alkmaar weet maar weinig van de woningwaarden in Amstelveen. En daar draait het tenslotte allemaal om: een juiste waardering van jouw woning.

Wat kost een taxatie?

Een taxatie kost via Makelaar Amstelveen € 750 euro inclusief btw voor een gemiddelde woning. Taxaties voor grote woningen (boven de 300 m2) zijn iets duurder, de kosten hiervan bedragen € 995 euro inclusief btw.

Wanneer een taxatie laten uitvoeren?

De meeste taxaties worden gedaan als mensen een huis kopen. Maar ook een verbouwing is een populaire reden, omdat er een extra bouwdepot bij de hypotheekgever wordt aangevraagd, en deze wil dan ook eerst een actuele waardering van het pand zien. Ook wanneer je een bedrijfspand hebt kan er reden tot taxeren zijn, bijvoorbeeld wanneer je jouw bedrijf gaat verkopen en het pand staat op je balans. Wat je reden ook is: Makelaar Amstelveen koppelt je graag aan een ervaren taxateur. t.