Stijgende Amstelveense huizenprijzen: de oorzaken

stijgende huizenprijzen Amstelveen

Al 8 jaar stijgen de huizenprijzen in Amstelveen. Fijn natuurlijk voor huizenbezitters en doorstromers, maar minder prettig voor doorstromers die zich melden bij Makelaar Amstelveen. Maar waarom stijgen de huizenprijzen al bijna een decennium?

Financiële oorzaken

Die prijsstijging wordt vaak geweten aan het grote tekort aan woningen. Want als er weinig huizen in Amstelveen beschikbaar zijn, gaat het huis logischerwijs naar de hoogste bieder. Toch wijzen economen bij de prijsstijging niet alleen naar het woningtekort, maar vooral naar de onderliggende financiële oorzaken achter de stijging.

Woningtekort in Amstelveen?

Het woningtekort in Amstelveen is eigenlijk niet historisch hoog. De woningvoorraad is in vergelijking met het aantal inwoners en huishoudens zelfs bijna gelijk aan tien jaar geleden. Experts stellen daarom dat de prijzen stijgen door de hoge vermogens en lage rente, waardoor mensen meer kunnen betalen voor een Amstelveense woning.

65-plussers in Amstelveen

Met name 65-plussers in Amstelveen hebben hun hypotheek goeddeels afgelost, en sommigen gebruiken hun vermogen nu om de kinderen een zetje te geven bij het kopen van een huis in Amsterdam of Amstelveen. Niet alle starters beginnen daardoor gelijk op de lokale huizenmark.

Goedkopere financiering

De Nederlandse Bank meldde afgelopen week dat het gemakkelijk krijgen van een steeds goedkopere financiering van de eigen woning een van de belangrijkste factoren is in de stijging van de huizenprijzen. Meer zelfs dan het vaak genoemde woningtekort. De Nederlandse Bank wijst daarmee onder andere de hypotheekrenteaftrek, ruime leennormen en subsidie voor koopstarters.

Hoge hypotheekschulden

Dat een steeds goedkopere financiering makkelijker te ontvangen is, brengt ook risico’s met zich mee. Zowel voor huizenkopers met een hoge hypotheekschuld, als voor de bank die onvoldoende reserves houdt als er een omslag komt in de huizenmarkt en de prijzen weer gaan dalen. DNB wil daarom per 1 januari 2022 een ondergrens aan de risico’s die banken lopen op de woningmarkt. Diezelfde dag bekritiseerde ook de Europese Commissie de hypotheekrenteaftrek.

Oververhitting in Amstelveen

Bouwen kan over enkele jaren wellicht de oververhitting van de Amstelveense huizenmarkt wel verminderen. Maart het woningtekort is dus zeker niet leidend in de ontwikkeling van de huizenprijzen, maar ‘slechts’ een van de onderliggende factoren, zoals een lage rente en het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Meer woningen zou misschien wel het enorme overbieden wat kunnen stelpen in Amstelveen.