patrimonium amstelveen

Patrimonium

Of je fijn woont in een wijk, heeft niet alleen met uw huis te maken, maar vooral met de buurt. Makelaar Amstelveen licht daarom alle buurten toe, met op deze pagina: Patrimonium.

Aan ’t begin van de 19e eeuw, destijds was het Oude Dorp nog de kern van Amstelveen, is de wijk Patrimonium ontstaan. Deze rustieke wijk ligt tussen het Amsterdamse Bos, de spoordijk waar nu de museumtram over loopt en de A9 snelweg. De Amsterdamseweg loop centraal door Patrimonium en de bebouwing aan deze straat is zeer divers.

Patrimonium: van gezinswoningen tot villa’s

Op de oudste kaarten van Amstelveen is al de Amsterdamseweg te zien, toen slechts een landweg met boerderijen. Tegenwoordig staan er zeer diverse woningen van gezinswoningen tot indrukwekkende villa’s. Ook vind je er winkels, restaurants en kantoren, allen vanuit verschillende bouwperiodes.

Geschiedenis van woningbouw in Patrimonium

Vanwege de zeer opvallende bomen heeft deze oude weg een heel charmant en uniek karakter. De meeste zijstraten zijn van iets latere bouwperioden, en zijn in gesloten kleinschalige bouwblokken gebouwd. Hier vind je mooie eengezinswoningen die zijn gebouwd met veel oog voor detail. De meeste huizen zijn gebouwd tussen 1930 en 1940.

Een deel van de wijk is thans nog in bezit bij woningcorporatie Eigen Haard, die echter de afgelopen jaren een deel van aan huuraanbod aan particuliren verkocht. De wijk is deels gerenoveerd, en er zijn leuke weggetjes richting Amsterdamse Bos. Ideaal dus voor gezinnen met kinderen en hondenbezitters.

Prinsessenbuurt

In het noordwesten van Patrimonium vind je de Prinsessenbuurt, welke ook wel De Gouden Hoek noemt. Dit is een heel bijzonder deel van Patrimonium en heeft grote vrijstaande woonhuizen op zeer ruim bemeten kavels. De wijk zelf is parkachtig aangelegd en op de plek van het voormalige ‘Kweekschool’ is langs de Amsterdamseweg het mooie appartementengebouw Le Jardin.

Lokale winkels in Patrimonium Amstelveen

Bij inwoners van Patrimonium heeft de bekende slagerij Stronkhorst een goede naam. Ook bakkerij De Zeeuw en patisserie Elzo Prenger zijn populair in de wijk. Deze bedrijven zijn al tientallen jaren in de wijk gevestigd, en hebben hun goede naam verkregen door jarenlang kwaliteit te leveren in de buurt. Tevens is het winkelaanbod verder aangevuld met een nieuwe Albert Heijn aan de Amsterdamseweg (vlakbij het KLM hoofdkantoor) en de ruime natuurvoedingswinkel De Halm nabij de Vijverlaan in Patrimonium.

Parken in Patrimonium

In Patrimonium is een aantal prachtige en bekende parken te vinden zoals De Braak, J.P. Thijssenpark, Broerse Park (tevens het alleroudste park van Amstelveen) en vanuit de wijk is via diverse bruggetjes directe toegang tot het Amsterdamse Bos te krijgen. Amstelveen staat bekend als groene gemeente, en Patrimonium doet deze naam zeker eer aan.

Scholen en kinderopvang

Kinderkorf en CompaNanny hebben een kinderdagopvang in Patrimonium. Voor de Buitenschoolse opvang kunnen inwoners terecht bij de Korfkidz, Enjoy en CompaNanny. In Patrimonium zijn geen basisscholen en middelbare scholen aanwezig, maar hiervoor kun je goed terecht in een van de omliggende wijken.