Overbieden ook buiten Amstelveen de norm

huis in amstelveen

Dat overbieden op woningen niet iets speciaals voor Amstelveen is, blijkt uit de nieuwste CBS data die gisteren is gepresenteerd. In het afgelopen jaar werd namelijk de helft van alle Nederlandse woningen boven de vraagprijs verkocht. In 2016 was dit nog maar 7% van alle woningen.

Tip! Lees ook de blog: Huizenprijzen Amstelveen.

Spanning op de woningmarkt

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, en laat zien dat de spanning op de woningmarkt ook landelijk enorm toeneemt. Waar overbieden in 2017 alleen in Amsterdam en in een aantal andere grote steden gebeurde, was volgens het CBS in 2020 overbieden de norm geworden door het hele land.

Gemiddelde koopsom Amstelveen

Ook nam het aantal gemeenten waarbij gemiddeld meer dan 2% overboden werd, enorm toe. In 2017 was dit nog maar in een enkele gemeenten het geval en in 2020 werd al in bijna vijftig gemeenten gemiddeld meer dan 2% overboden. De gemiddelde koopsom was in Amstelveen € 523.000,-.

Gemiddelde verkooptijd

De druk op de woningmarkt heeft logischerwijs ook een groot effect op de looptijd van een gemiddelde woningverkoop. Het is bijna niet meer voor te stellen dat een gemiddeld Nederlands huis in 2015 maar liefst 10 maanden lang een verkoopbord in de tuin had staan. Dat is tegenwoordig met een gemiddelde verkooptijd van twee maanden wel anders. In Amstelveen zien we vaak een verkooptijd 10 tot 14 dagen.

Huizenprijzen gaan 10,9% stijgen

Overigens reken de Rabobank voor dit jaar op ongeveer 234.000 verkochte woningen. De bank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met gemiddeld 10,9% zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar. Voor 2022 houdt de Rabobank rekening met prijzen die gemiddeld 4,6% hoger kunnen liggen, bij een totaal van 218.000 verkochte woningen in Nederland.