oude dorp Amstelveen

Oude Dorp

Of je fijn woont in een wijk, heeft niet alleen met uw huis te maken, maar vooral met de buurt. Makelaar Amstelveen licht daarom alle buurten toe, met op deze pagina: het Oude Dorp

Lang gelden, in 1278 om precies te zijn, werd in het westen van het gebied Aemestelle een dorp met een kerk gesticht voor de veenders, genaamd: Amstelveen. Dit is dus het allereerste begin van Amstelveen. De toenmalige kerk is er helaas niet meer, deze was gevestigd aan de huidige Dorpsstraat. Het dorp zelf was verbonden met Ouderkerk middels de Ouderkerkerlaan.

Huidige Oude Dorp na 1920 ontstaan

De doorgaande weg ligt stukken hoger dan de omliggende, ontveende gebieden van Amstelveen. Rond de negentiende eeuw was het dorp Amstelveen dus niet heel veel meer dan lintvormige bebouwing langs de hoofdwegen, zoals de bekende Amsterdamseweg. Na 1910 kwamen er grote veranderingen. Zo werd de spoorlijn Amsterdam – Uithoorn aangelegd en werd de haven die Amstelveen toen bij het Oude Dorp nog had, volledig gedempt. Hier kwam vervolgens na 1920 de charmante bebouwing zoals we het Oude Dorp nu kennen, zoals de Stationsstraat.

Restaurants Oude Dorp Amstelveen

De bebouwing geeft veel charme aan het huidige Oude Dorp. Ook is het ‘centrum’ van het Oude Dorp de laatste jaren nog hoogwaardiger geworden met kwalitatieve horeca. Denk hierbij aan Brasserie ’t Hert, Grand Café ’t Oude Dorp, het Italiaanse restaurant Villa Borghese en het populaire Winekitchen at Sea, wat een heerlijk visrestaurant is en gevestigd in de prachtige oude kazerne. Ook is er specialistische detailhandel gehuisvest.

Restaurant Aan de Poel

De Amstelveense Poel is al een heel oud meer en ontstaan door de diepe turfafgravingen. De overige meren aan de rand van het Oude Dorp zijn die later ontstaan door drooggemalen. Ook is het Amstelveense gemeentehuis hier gelegen, als ook het bekende restaurant Aan de Poel, met maar liefst twee Michelin-sterren. Beide plekken hebben een prachtig uitzicht op De Poel en het achtergelegen Amsterdamse Bos van Amstelveen.

Museumtram Amstelveen

Aan de Zuidoost-zijde van het Oude Dorp vind je de Spoordijk. Anno 2021 wordt de spoorlijn gebruikt in de zomermaanden door het museumtrammetje dat vanaf het Haarlemmermeerstation in Amsterdam langs het Amsterdamse Bos en Oude Dorp rijdt, tot aan Bovenkerk en weer terug. Een echte aanrader voor Amstelveners met jonge kinderen. Naast de tramlijn loopt een prachtig fietspad genaamd het Kazernepad, wat als fietsverbinding fungeert van noord naar zuid.

Kinderopvang en scholen Oude Dorp

Oude Dorp heeft gezien haar bijzondere kleinschaligheid geen aanbod van kinderopvang en onderwijs. Maar bewoners van het Oude Dorp hoeven niet ver te fietsen, zijn kunnen snel uitwijken naar de aangrenzende wijken zoals Elsrijk en Bovenkerk. Ook de middelbare school is op slechts enkele minuten fietsen voor de Oude Dorpers.