Makelaars: ‘huizenkopers schrappen voorwaarden’

makelaar huizenkopers voorwaarden

Om een huis te kopen in populaire gemeenten zoals Amsterdam en Amstelveen, schrappen steeds meer kopers het voorbehoud van financiering uit hun bieding. Normaal geven dergelijke voorwaarden kopers de tijd om de hypotheek rond te krijgen. In de Randstad wordt volgens de ondervraagde makelaars ruim de helft van de woningen in de Randstad zonder deze belangrijke ontbindende voorwaarde verkocht.

Makelaars ondervraagd door BNR

Door het schrappen van de voorwaarde kunnen huizenkopers flink in de problemen komen als een hypotheek om wat van reden dan ook toch niet gaat lukken. Volgens de makelaars die zijn ondervraagd door BNR krijgen veel kopers amper tijd en ruimte om een financieringsvoorbehoud te maken. Dit terwijl het schrappen van zo’n voorbehoud grote risico’s met zich mee kan brengen. De boete die iemand krijgt als de hypotheek niet lukt bedraagt doorgaans 10% van de koopsom.

Huizenmarkt in Amsterdam en Amstelveen

Volgens Vereniging Eigen Huis wordt deze voorwaarde nog maar amper opgenomen in het koopcontract. Dat komt door de krapte op de huizenmarkt in gemeenten zoals Amstelveen, waardoor de concurrentie tussen woningzoekers enorm toeneemt. Mensen nemen dus bewust het risico om het voorbehoud op te geven, zodat zij meer kans maken op hun gewenste Amstelveense woning.

Hypotheekadviseurs: tot 80% zonder financieringsvoorbehoud

Hypotheekadviseurs denken dat inmiddels 60 tot 80 procent van de Randstedelijke huizen zonder het financieringsvoorbehoud wordt verkocht. Maar ook bij woningen buiten Amsterdam en Amstelveen doet het fenomeen zich voor. Zo melden hypotheekadviseurs in Friesland en Limburg percentages tot 30 procent. Overigens wordt het financiële voorbehoud niet bij huizen van een half miljoen euro of meer geschrapt, maar vooral vaak daaronder.

Aankoopmakelaars moeten bouwkundige keuring adviseren

Het grootste risico dat huizenkopers nemen is overduidelijk het mislopen van een hypotheek, en dus met een boete blijft zitten. De aankoop van een woning kan op veel punten misgaan, waarbij achterstallig onderhoud of een slechte fundering enorme kostenposten kunnen zijn die sommige starters niet kunnen ophoesten. Daarom adviseren wij echter altijd een bouwkundige keuring te doen bij oudere woningen. Het is aan ons als aankoopmakelaars om het bod zo mooi mogelijk in te kleden dat een verkoper hiermee akkoord gaat.