Huizenprijzen stijgen nóg verder: wel of niet kopen?

huizenprijzen amstelveen

Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan de Amstelveense makelaar: moet je nú instappen in de Amstelveense woningmarkt, of toch beter nog eventjes wachten? Feit is wel dat de huizenprijzen in mei nog sneller zijn gestegen dan in de voorgaande maanden. Toen was de stijging ook al uitzonderlijk. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Bijna 13% duurder in mei 2021

Bestaande koopwoningen waren in mei 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is zeer vors en de grootste toename sinds april 2001 en tevens veel meer dan de vorige record stijging van 11,5 procent in april 2021. Voor dit cijfer is nieuwbouw buiten beschouwing gelaten.

Minder verkopen, meer krapte

Op basis van het Kadaster meldt het CBS ook dat er veel minder woningen van eigenaar zijn gewisseld. Iets meer dan 16.000 keer werd er een woningtransactie geregistreerd, wat 12,1 procent minder is dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden van het van 2021 was er juist nog een forse stijging van dit cijfer, maar dit kwam vooral omdat starters met ingang van 1 januari geen overdrachtsbelasting meer hoefden te betalen.

Moet je nog wel een huis kopen in Amstelveen?

De huizenprijzen bereikten in 2013 een dieptepunt en zijn sindsdien gaan stijgen. De huizenprijzen zijn sindsdien ruim twee derde hoger geworden. Maakt dit een eigenijk nog wel een goed moment om een huis te kopen in Amstelveen? Het is een vraag die bij veel kopers leeft. Feit is dat over de lange termijn huizenprijzen altijd blijven stijgen, maar een korte dip is zeker niet uit te sluiten. Ook de huizenmarkt kent een zogenoemde varkenscyclus.

Speculeren op een waardedaling in Amstelveen

Wanneer je besluit deze opwaartse rit uit te zitten ben je als huizenkoper in Amstelveen feitelijk aan het speculeren op een waardedaling. Dit kan, maar het kan ook niet. De kans is ook dat de huizenprijzen verder blijven stijgen, en hierdoor je favoriete huis uit het financiële bereik raakt. Wij adviseren daarom te kopen, wanneer je beschikt over voldoende eigen geld en voor een langere tijd er wilt blijven wonen. Dan maakt een tijdelijke dip ook niet uit.