Hoe zie je of een vraagprijs marktconform is?

woningwaarde bepalen

De vraagprijs is waar het bij de meeste Amstelveense woningen allemaal mee begint. Eigenlijk is het in veel gevallen een ‘bieden vanaf-prijs’, maar dat klinkt een stuk minder sympathiek. We hebben er dus allemaal – letterlijk – mee te dealen. Het begint allemaal met de vaststelling of de vraagprijs marktconform is. Maar hoe bepaal je dat? Een paar essentiële insights.

Waardebepaling van Amstelveense woningen

Zelfs als je wel deskundig bent, kan het bepalen van de waarde van een Amstelveense woning een ingewikkelde aangelegenheid zijn. De meest eenvoudige manier is door middel van het vergelijken van woningen. Maar niet iedere woning is hetzelfde.

Belangrijke woningwaarde factoren

Diverse factoren wegen mee in de bepaling van de woningwaarde. Denk maar aan de ligging, de afwerking, de indeling en zelfs bouwkundige of juridische aspecten hebben soms grote invloed op de waarde van de woning. Om toch een goede inschatting te kunnen maken is het belangrijk in kaart te brengen op welke punten woningen op elkaar lijken, en op welke punten ze van elkaar onderscheiden.

Vergelijk alleen vergelijkbare huizen

Wat je allereerst moet doen is zoeken op verkochte woningen op die vergelijkbaar zijn aan het huis. Deze informatie kunt u tegen betaling opvragen bij het kadaster. Daarnaast kan Makelaar Amstelveen in haar systeem gegevens van verkochte woningen opvragen en vergelijken.

Houd in je zoektocht naar vergelijkbare Amstelveense huizen rekening met onder andere de tijd van het jaar waarin het huis verkocht is, want data van een jaar geleden is in de huidige hectische markt eigenlijk alweer verouderd. Wij hanteren data van maximaal 3 maanden geleden. Een andere belangrijke factor is het aantal vergelijkbare huizen dat in die periode te koop stond.

Kadaster vs. Makelaar Amstelveen

Beide bronnen zijn betrouwbaar, het grote verschil is dat de gegevens die Makelaar Amstelveen biedt actueler zijn dan de gegevens van het kadaster. Daarnaast hoef je bij ons geen kosten te betalen voor het inzien van de gegevens, aangezien deze bij de service zijn inbegrepen. Nog een groot voordeel is dat wij meer gegevens van de woning hebben, wat weer handig als je woningen wilt vergelijken.

Correcte data is de sleutel bij overbieden!

Kortom, zoveel mogelijk relevante en actuele data is key bij het bepalen of een vraagprijs juist of onjuist is. Zeker met het overbieden van tegenwoordig is het zeer belangrijk dit goed te kunnen bepalen, omdat je niet nog eens €50.000 euro wilt overbieden op een huis wat al €100.000 te duur in de markt is gezet. En helaas, ook dit komt voor. Laat je dus zo goed mogelijk adviseren, iets waar Makelaar Amstelveen je vanzelfsprekend graag bij helpt.