Hoe werkt de inschrijving op een Amstelveens huis?

inschrijving huis Amstelveen

Een inschrijving op een huis is iets waar je ongetwijfeld van hebt gehoord of mee te maken hebt gehad als je je zinnen hebt gezet op een populair huis in Amstelveen. Nog nooit van gehoord? Makelaar Amstelveen legt je graag uit wat het is.

Drukke woningmarkten als Amstelveen

Wanneer er veel belangstelling is voor een woning, wat in een drukke woningmarkt als Amstelveen nogal vaak zo is, dan worden er meerdere biedingen door verschillende geïnteresseerden uitgebracht. De verkoper kan besluiten iedere gegadigde de gelegenheid te geven om binnen een bepaalde termijn eenmalig een eindbod te doen. Deze werkwijze staat ook wel bekend als een verkorte inschrijving.

De verkoper zal bij zo’n inschrijving  niet met één specifieke gegadigde in onderhandeling treden (wat dan betekent dat hij of zij niet met de rest mag onderhandelen). Met de hierboven beschreven inschrijving geeft een verkoper iedereen een gelijke kans om mee te bieden. Vervolgens kan de verkoper uit de uitgebrachte biedingen een keuze gaan maken.

Verkoper behoudt recht van gunning

De verkoper behoudt zich in de regel altijd het recht van gunning voor. Dit betekent dat hijzelf mag bepalen of de combinatie van prijs en voorwaarden voldoende is om aan een bepaalde bieder te gaan verkopen. De verkoper is dus zeker niet verplicht om aan de hoogste bieder te verkopen, maar hij kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden.

Er kan ook worden besloten om helemaal niet te gunnen, en dus aan niemand te verkopen. Maar in Amstelveen zien we meestal dat de verkoper er naar streeft om dezelfde dag aan gegadigden te laten weten of er is gegund en aan wie.

Hoogste bod is niet altijd de winnaar

Als je een bod op een Amstelveense woning doet, moet dat worden uitgedrukt in een absoluut bedrag en het geboden bedrag mag niet zijn gerelateerd aan een ander bod. Het is dus niet toegestaan om een bod te doen van bijvoorbeeld 500 euro boven het hoogste bod. In zo’n geval wordt het bod ongeldig verklaard.

Naast de prijs moet een bod ook de voorgestelde leveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden bevatten. De reden hiervoor is simpel: het zijn voor de verkoper belangrijke criteria bij het maken van de verkoopbeslissing.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

De makelaar mag niet geïnteresseerden tegen elkaar op te laten bieden. Vanwege deze reden zul je nooit horen wat andere bieders hebben geboden, want alleen zo blijft het proces eerlijk. Alles in ogenschouw nemende betekent de inschrijving op een woning wel dat je ´blind´ moet bieden.

Sommige mensen vinden het blind bieden maar vervelend of moeilijk. Immers, je weet niet of jouw bod überhaupt een kans maakt. Ook wil je niet te weinig bieden, maar ook weer niet tienduizend euro te veel bieden. Daarom biedt Aankoopmakelaars Amstelveen veel meerwaarde. Want hoewel je natuurlijk altijd (veel) meer dan bieder nummer twee kunt bieden, zal de aankoopmakelaar in ieder geval een goed beredeneerde marktwaarde adviseren.

Wanneer is de koop van je Amstelveense huis rond?

Heeft de verkoper jouw bod geaccepteerd? Proficiat, want dan heb je alle andere bieders buiten spel gezet en kan de koopovereenkomst opgemaakt worden. Als de koopovereenkomst is getekend is de koop voor de verkoper direct bindend, al heeft de koper dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Nadat deze bedenktijd kun je als koper alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je rechtsgeldig een beroep kunt doen op een ontbindende voorwaarde die je hebt laten opnemen.