Amstelveense makelaars noteren nieuwe records

Amsteveense makelaars records

De huizenprijzen in heel Nederland blijven door het dak gaan, en makelaars in Amstelveen zien dat onze gemeente daarop geen uitzondering is. Door het zeer beperkte aanbod van koopwoningen in Amstelveen en de zeer lage hypotheekrente blijven gezinnen uit Amsterdam opzoek naar een mooie groene woning in onze gemeente. Ook de belastingvrije jubelton van ouders wordt in Amstelveen gretig ingezet bij de aankoop van een appartement.

Potentiële kopers in Amstelveen

Er is wel één lichtpuntje, de huizenprijzen stegen de laatste kwartalen iets minder hard dan de jaren ervoor. Maar zoals gezegd blijven in Amstelveen potentiële kopers verschijnen die naar meer buitenruimte opzoek zijn. Omdat Amsterdams vastgoed al veel eerder in de lift zat, nemen zij niet zelfden enkele tonnen aan overwaarde mee naar hun Amstelveense huis.

Voorbeeld uit onze makelaardij

Voorbeeld uit onze Amstelveense makelaardij. Een koper die in Amsterdam voor 190.000 euro een appartement kocht in 2014, verkocht deze dit jaar voor meer dan 400.000 euro. Vervolgens ging deze koper zoeken naar een mooi huis in Elsrijk, en het laat zich raden hoeveel extra budget bovenop de al zeer ruime hypotheekmogelijkheden beschikbaar was.

Groene Amstelveense huizen

Het verlangen van Amsterdammers tijdens de Covid-lockdowns om hun kleine appartementen te verruilen voor Amstelveens ruimte en groen, was een reden dat er rond die tijd meer stadswoningen in Amsterdam werden aangeboden. Vergeleken met het Q2 2020 werden er in Amsterdam in Q2 2021 zelfs 38 procent minder woningen aangeboden, met maar 1967 verkochte woningen tussen april en juni 2021.

Verstorende belastingmaatregelen

Ook slecht getimede verlaagde overdrachtsbelasting heeft een verstorend effect gehad op de woningmarkt. Op 1 april 2021 liep een tijdelijke voordeelregel van deze tax af, waardoor veel woningverkopen dit jaar naar voren zijn gehaald. Daardoor is het aanbod dit kwartaal nog veel kleiner, met een nog hardere opwaartse prijssprong als gevolg.

Amsterdam-Noord vs. Amstelveen

In Amsterdam-Noord ziet men vergelijkbare ontwikkelingen als in Amstelveen. Daar staan namelijk, net als in Amstelveen, relatief veel huizen met meerdere slaapkamers en een tuin(tje). Dit zijn juist het type huizen waar mensen na alle lockdowns naar opzoek zijn. Amstelveen was echter al duurder, waardoor Amsterdam-Noord voor sommige kopers ook een optie was (met name De Bongerd), maar daar stegen de huizenprijzen ook met 18%.