Amstelveen kent langste wachttijd voor huurwoning

amstelveen huurwoning

Dat een betaalbare huurwoning in Amstelveen verder weg is dan ooit, blijkt uit onderzoek van de NOS. De publieke nieuwsorganisatie stelde vast dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in Amstelveen inmiddels is opgelopen naar 17 jaar. Hiermee staat Amstelveen (samen met Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer en Diemen) in de de top-5 van gemeenten met de langste inschrijfduur.

212 Nederlandse gemeenten onderzocht

De NOS verzamelde voor haar peiling de data van 212 gemeenten, wat neerkomt op 60% van alle Nederlandse gemeenten. De andere gemeenten leverden niet voldoende cijfers of cijfers die een incompleet beeld schetsten. Van de 212 gemeenten die wel correcte data aanleverden zijn er 90 gemeenten waar de inschrijfduur inmiddels langer dan 7 jaar is. Dat komt neer op 25% van de Nederlandse gemeenten, maar de NOS meldt dat waarschijnlijk nog meer gemeenten zo’n lange inschrijfduur kennen.

Amsterdam doet het iets beter dan Amstelveen

De top-10 gemeenten met de langste inschrijfduur (van boven de 14 jaar) zijn allemaal in Noord-Holland te vinden. De Amstelveense buurgemeente Amsterdam staat niet in de top-10, maar is te vinden op de dertiende plek met een wachttijd van meer dan 13 jaar.

Hoge huizenprijzen, minder sociale huurwoningen

De extreem lange wachttijden zijn inmiddels geen specifiek Amstelveens fenomeen meer. Zo is de wachttijd in Apeldoorn opgelopen naar zeven jaar en negen maanden. De directeur van de plaatselijke woningcorporatie geeft aan dat de oorzaak moet worden gezocht in het feit dat een koopwoning voor een aanzienlijk deel van de bewoners onbereikbaar is geworden, en wijst hierbij specifiek naar de sterk gestegen huizenprijzen.

Woningen in de Bovenkerkerpolder?

Amstelveen is populair bij jonge Amsterdamse gezinnen die meer ruimte zoeken. Een andere gemeente in de nabijheid van Amsterdam is Landsmeer. Ook deze gemeente staat dus in de top-5 qua langste wachttijd. Volgens woningcorporatie Rochdale die in Landsmeer zo’n 300 huurwoningen heeft, kan er in Landsmeer niet worden bijgebouwd omdat de gemeente de omgeving van Landsmeer groen wil houden. Ook in Amstelveen wil het bestuur de Bovenkerkerpolder groen houden.

Rijssen-Holten snelste met huurwoningen

Kun je dan nergens snel aan een huurwoning komen in Nederland? Nee, want wie bereid is om te verhuizen naar Overijssel kan in Rijssen-Holten binnen acht maanden terecht voor een sociale huurwoning. Deze gemeente heeft haar best gedaan meer aanbod te creëren en dat levert dus een mooi resultaat op. Ook is kopen populair in deze gemeente, waardoor minder mensen een beroep doen op een huurwoning.

‘Financiën woningcorporaties verbeterd’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft aan dat het de afgelopen jaren maatregelen heeft genomen om de financiën van woningcorporaties te verbeteren, zoals de verhuurdersheffing te verlagen en dit moet uiteindelijk gaan leiden tot meer nieuwbouw door de corporatie. Het ministerie zegt dat de eerste signalen over de effecten van haar beleid hoopgevend zijn.